Despre scalabilitatea rețelelor Blockchain

Despre scalabilitatea rețelelor Blockchain
Publicat: 21/10/2022, 20:15
Actualizat: 04/11/2022, 18:47

Deși tehnologia Blockchain este într-un stadiu foarte incipient, se lucrează constant la îmbunătățirea serviciilor crypto și la creșterea accesibilității lor. Scalabilitatea unui sistem se referă la capacitatea acestuia de a se adapta unei cereri în creștere, de a putea fi utilizată în viitor la scară foarte largă, în funcție de ritmul său de creștere. Ca idee, într-o secundă pot fi realizate aproximativ 14 tranzacții Ethereum, mult mai rapide decât Bitcoin, dar încă nu se pot compara cu marile companii care emit carduri – Visa spre exemplu poate procesa până la 24.000 de tranzacții pe secundă. Desigur, Visa există ca și companie de servicii financiare încă din 1958 și este producător de carduri de plată de prin anii 90. Serviciile finanțelor descentralizate vor crește și ele, însă este nevoie de scalarea proceselor. 

Despre Trilema Blockchain și de ce este scalabilitatea o problemă 

Altfel spus, cantitate și calitate în exact același timp. Spre deosebire de tehnologia informațională clasică, cea a registrelor distribuite este puțin diferită. Pentru a înțelege mai bine problemele cu care ne confruntăm pe crypto: codurile din spatele a ce vedem noi sunt predefinite și totul funcționează pe bază de noduri – entități digitale care păstrează copii complete ale registrului de date și validează constant blocuri noi fără să fie parte din producția lor. Aceste registre mențin date private care pot reprezenta tranzacții, date personale, condiții ale tranzacțiilor sau orice altceva. Trilema prezentă în Blockchain are legătură cu aceste date care trebuie ținute și tranzacționate în siguranță, complet descentralizat și la scară largă. Acestea au treabă cu cantitatea de calcule care pot fi procesate pe secundă de Blockchain, nodurile participante la rețea și mai ales resursele necesare pentru a păstra siguranța lor, toate în același timp fiind extrem de importante. 

Performanța rețelelor distribuite 

Scalabilitatea unui Blockchain nu are de a face doar cu creșterea cantității de date procesate cât și performanța efectivă a lanțurilor de date. Performanța în scalabilitate este cel mai important criteriu pentru a determina cât de productiv este de fapt un Blockchain. Timpul mediu necesar pentru ca o tranzacție imuabilă să fie verificată și stocată în fiecare nod de date (astfel încât să nu poată fi anulată sau modificată) este folosit pentru a evalua performanța rețelelor Blockchain. Fără o performanță crescută în care rețeaua poate procesa un volum foarte mare de tranzacții prin creșterea nodurilor de rețea nu putem discuta despre scalabilitate în întregul sens al cuvântului la care este astăzi. 

De ce contează atât de mult pe piața Blockchain? 

Scalabilitatea este un factor crucial în Blockchain deoarece este necesară capacitatea de a susține un volum mare al tranzacțiilor. Ea este esențială pentru dezvoltarea ulterioară a întregii industrii crypto și traficul poate avea urmări nefaste dacă nu rezolvăm acest lucru. Fiecare nod actualizează registrul cu informații despre o nouă tranzacție ori de câte ori una este procesată, așadar sistemul în ansamblu se poate prăbuși din cauza istoricului foarte mare a tranzacțiilor. Cu cât scalăm mai mult această industrie cu atât vom avea parte de costuri mici, tranzacții ieftine, foarte multă flexibilitate și experiențe simple și pozitive pentru utilizatori.  

Cum putem crește scalabilitatea rețelelor?

Există 2 mari moduri de a putea crește o rețea Blockchain – vertical sau orizontal.

Scalarea verticală se referă la actualizarea și creșterea metodelor hardware folosite la minarea monedelor și verificarea tranzacțiilor în lanț. Cu cât există mai mulți mineri cu o capacitate de calcul mai mare, cu atât rețeaua poate crește mai rapid și pot exista mai multe blocuri în lanț, mai repede. Problema aici este că pot crește costurile de cumpărare și întreținere a calculatoarelor folosite, cât și facturile la curent care sunt în creștere în ultima perioadă inclusiv în țările considerate ieftine. 

Scalarea orizontală se referă la alternativele care țin de partea tehnică din spate a unei rețele Blockchain, și poate avea legătură cu ecosistemele multi-chain sau sharding-ul. Cu ajutorul multi-chain-urilor putem folosi mai multe Blockchain-uri în același timp pentru tranzacții, fie ele rețele independente sau sidechains. Când vine vorba de sharding, se fragmentează tranzacțiile unui grup de validatori. Numărul de fragmente este conceput pentru a face ca pericolul coruperii oricărui fragment să fie aproape imposibil statistic, iar nodurile sunt rotite în mod aleatoriu, astfel încât să nu execute sau să valideze în mod constant același fragment.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
OBLIGATORIU pentru românii care au câini sau pisici. Ce trebuie să facă neapărat
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×